PGA of Denmark fejrer 40 års jubilæum


Dato: 23. maj 2012

Af Morten Buckhøj


De danske professionelle golferes forening blev stiftet i 1972 – troede alle. Derfor holder PGA i år deres 40 års jubilæum. Men faktisk var jubilæet sidste år. For den rigtige dato for den stiftende generalforsamling er nemlig 18. september 1971.

 

Hvad gik galt? Hvorfor har PGA i alle disse år troet sig et år yngre end de rent faktisk er?

 

Alvah Routledge, formand for PGA of Denmark har fået forklaringen af sin forgænger, Richard Perthen, der var med til den stiftende generalforsamling.

 

”Vi har altid troet, at PGA of Denmark blev stiftet i 1972, fordi det var det år, hvor foreningen startede sit virke, men først for et par måneder siden, dukkede Richard Perthen op med stiftelsespapirerne, og så viste det sig, at vi fejrer jubilæet med et års forsinkelse,” siger Alvah Routledge.

 

”I forbindelse med at vi forberedte aktiviteterne omkring jubilæet, bad vi Richard om at finde de gamle papirer frem. De var måske ikke så lette at finde, for der gik noget tid, men da han kom op til vores årlige generalforsamling i Himmerland i uge 10, medbragte han stiftelsespapirerne, hvoraf det fremgår at PGA of Denmark er stiftet 18. september 1971 på et møde i Nyborg. Det kom bag på os alle sammen, men det er der jo ikke noget at gøre ved nu. Vi holder 40 års jubilæum, som planlagt tirsdag 18. september i Himmerland Golf & Country Club i forbindelse med at ECCO Tour turneringen FREJA PGA Championship og DM for professionelle”.

I dag har PGA of Denmark 320 medlemmer. Tilbage i 1971 var det landets 14 professionelle golfspillere, der gik sammen om at stifte foreningen, hvis formål først og fremmest var at fremme fælles interesser af erhvervsmæssigt art, samt arrangere turneringsaktiviteter.  I dag er PGA of Denmarks fokus et noget andet.

 

”Gennem de seneste 15-20 år har vi langt større og større vægt på uddannelsen af nye PGA trænere, og efteruddannelse. Og i dag er uddannelse og efteruddannelse så langt den primære aktivitet. Dygtigere folk har overtaget de fleste af turneringsaktiviteterne, så PGA of Denmarks rolle i dag først og fremmest er at uddanne og rådgive. PGA of Denmark er en interessesammenslutning, men ikke en fagforening i gængs forstand. Vi laver lønstatistikker, og vi har også udarbejdet vejledende kontrakter mellem proer og klubber, og mellem assistenter, elever og A-proer, men vores primære opgave er at vejlede såvel vores medlemmer som golfklubberne omkring hvordan de laver den bedste aftale for begge parter,” siger Alvah Routledge.

 

Blandt de 14 professionelle golfspillere, der stiftede PGA of Denmark tilbage for (godt) 40 år siden var udover den senere formand Richard Perthen, også Københavns Golfklubs legendariske Henning ’Sprinter’ Kristensen, Roy Howett, Carl Poulsen, brødrene Arne og Svend Tinning og endnu et brødrepar, Herluf ’Luffe’ Hansen og Svend Eric Hansen samt Per Greve, Erling Petersen, Jørgen Klingaard, Svend Jensen, Børge Franssen og Henrik Jacobsen.

Foreningens officielle navn var i første omgang Sammenslutningen af Professionelle Golftrænere i Danmark, forkortet til S.P.G.D., hvilket senere, med inspiration fra England og det engelske PGA, blev til

PGA of Denmark (Professionel Golfers Association).

 

”Tiderne var meget anderledes dengang end i dag,” fortæller Alvah Routledge. ”Blandt andet var Richard Perthen på samme tid træner i tre forskellige jyske klubber, og flere af de andre havde også mere end én klub at undervise i. I dag har vi 180 golfklubber i Danmark, og kun de allerfærreste kan klare sig med en deltidstræner. Mange steder har proen brug for at have en eller flere assistenter for at kunne følge med efterspørgslen på undervisning. Og kravene til undervisningen er bestemt også øget. Selv det stadig er et ganske godt råd til begynderen, at ’stikke numsen bagud og stikke den et golfsving’, som Sprinter altid sagde, så stiller eleverne store krav til trænernes viden og brug af tekniske hjælpemidler, som highspeed video og, indenfor de senere år, launch monitors som Trackman. Derfor er der hele tiden et stigende behov for efteruddannelse og det er et område, PGA of Denmark har kolossalt stort fokus på i disse år, hvor vi kan tillade os at være stolte af, at PGA’s træneruddannelse er den længste idrætstræneruddannelse i Danmark, og at vores efteruddannelsesprogram betyder, at danske golftrænere er blandt de mest vidende og bedst uddannede i Europa,” siger Alvah Routledge.

 

PGA of Denmark har i forbindelse med 40 års jubilæet indgået et samarbejde med den velgørende organisation KidsAid, der med udgangspunkt i golfsporten samler penge ind til støtte for syge børn. Samarbejdet betyder, at det er PGA’s ønske at eventuelle gaver i forbindelse med 40 års jubilæet gives som en donation til KidsAid.

 

Her kan du se det første sæt af foreningens vedtægter: http://pga.dk/dk/pga_of_denmark/foreningen/vedtaegter.htm 

 

Vi håber at se jer til PGAs reception den 18. september. 


Til toppenTil toppen

ALLE NYHEDER »