Steen Kaas nekrolog - april 2013


Dato: 19. april 2013

Han gjorde golflivet lettere for mange.

 

Sympatiske og systematiske Steen kaas har tabt sit sidste slag - mod kræften

 

af jens Christensen

 

Dansk golf har mistet en populær og sympatisk golftræner, som på sin egen stilfærdige og systematiske måde har lært tusinder af danskere at spille golf siden 1971 - altså i 42 år. Dét gælder Steen Kaas, som er død i en alder af 68 år efter længere tids kræftsygdom.

Steen Kaas havde ikke været i nærheden af en golfbane, da han som 24- årig var i London til en ansættelsessamtale om et job som møbelsælger. Men da han under opholdet i den engelske hovedstad oplevede British Open på tv, blev han så fascineret af spillet, at han straks købte et sæt brugte køller og fandt en offentlig golfbane i Richmond Park, hvor han slog sin første golfslag og spillede sin første runde uden forudgående in- struktion.

 

Heldigvis traf han straks efter en proassistent, som hjalp ham så godt på vej med de tekniske grundbegreber, at han på bare seks uger spillede sig ned i handicap 24 - og besluttede, at golf skulle være hans levevej. På egen hånd dygtiggjorde han sig de kom- mende år, hvor han opsøgte trænere i England om sommeren og i Spanien om vinteren og slog så mange træ- ningsbolde, at han i 1972 var nået ned i handicap 2 og blev hyret som træner ringede direkte til Jack Nicklaus’ personlige træner i Florida, Jack Grout, som bød ham velkommen til et trænerseminar for klubproer. Grout præsenterede ved den lejlighed Steen Kaas for den forenklede systematik, der siden dominerede hans undervis- ning. Efter kun to måneder kunne Steen Kaas faktisk udføre Grouts un- dervisningsprincipper, selvom Grout med i fem år, indtil FDM fik en anden, ikke-golfspillende direktør. Allerede fire år forinden, i 1992, havde Steen Kaas dog stiftet sit eget bureau, Europa Golf Rejser og kvittet sit træ- nerjob for helt at hellige sig golfrejser med indlagt golfundervisning.

 

Populære holdkurser

I den første sommersæson - i 1993 - uden FDM som samarbejdspartner blev Europa Golf Rejsers kurser på Schloss Lüdersburg ved Hamburg rene tilløbsstykker, fordi det faldt i deltagernes smag, at Steen Kaas, som noget nyt, underviste i to timer om dagen i tre dage på firemandshold fremfor at give individuelle lektioner. Hans systematiske og pædagogiske undervisning på Spil Bedre Golf-kurserne i svingteknik og spilteknik blev så populær, at eleverne kom tilbage gang på gang, ja, nogle kom flere end 10 gange. Det gjalt især kurserne på tyske baner om sommeren og portugisiske baner om vinteren.

 

Hele tiden sørgede Steen Kaas for at dygtiggøre sig og høstede f.eks. nye erfaringer hos amerikanske trænerguruer som Dave Pelz, Craig Farnsworth og Jim McLean, indtil ti- derne blev så økonomisk ugunstige i 2006 og konkurrencen så hård, at han valgte at lukke Europa Golf Rejser på Lyngbyvej med flere ansatte. I stedet etablerede han én-mandsforetagen- det SK Travel Golf, som han frem til sin død drev fra sin private bopæl.

 

Efter Steen Kaas’ eget ønske driver hans to sønner, Nils og Alan, SK Travel videre. De har begge arbejdet i hotelbranchen og har spillet golf, siden de som drenge blev animeret til det af deres entusiastiske far - som også vil blive savnet af mange golfspillere uden for familien, dem, han med stor tålmodighed gjorde golflivet lettere for.

 

”eleverne kom tilbage gang på gang", ja, nogle kom flere end 10 gange i Odsherred Golfklub - efter én sæson som alt-mulig-mand på Nivå Driving Range, hvor han havde kunnet træne lige så meget, som han havde lyst til.

 

forenklet systematik

I Odsherred voksede også hans lyst til at blive bedre rent teoretisk, hvorfor han efter sin første sæson i klubben påstod, at det ville tage otte måneder! Spillemæssigt havde Steen Kaas i Odsherred tiden den fordel, at én af Danmarks bedste amatører, Kjeld Fricke, var medlem af klubben. De spillede ofte sammen, og Kaas var allerede i 1973 blevet så god, at han han kunne deltage i DM for professionelle uden at falde igennem.

 

Et andet Odsherred-medlem, Henning Minor Andersen, var direktør for World Tourist, og bekendtskabet med ham resulterede i, at Steen Kaas i 1973 arrangerede sin første golfrejse, som gik til Algarve med Odsher- red-medlemmer. Dermed havde han for alvor fået smag for at arrangere ferierejser for danske golfspillere, og tre af de fire år, han efterfølgende var træner i Furesø Golfklub, virkede han som golfkonsulent for Royal Orchid, en afdeling af Thai Airways International.

 

eksportsælger af fisk

Efter Furesø-tiden fulgte to år, hvor Steen Kaas brugte sin uddannelse som merkonom i organisation, regnskab og marketing i Malaysias handelskammer, inden han sammen med fru Gitte og sønnerne Nils og Alan satte kursen mod Australien, hvor han i fem år var eksportsælger for danske fiskerivirksomheder.

 

Da børnene efter ægtefællernes mening begyndte at blive lidt for australske, vendte familien tilbage til Danmark i 1990, hvor Steen Kaas kunne tiltræde som golftræner i Roskilde, fordi han havde holdt golfundervisningen vedlige i Australien ved bl.a. at konsultere Greg Normans træner, Charlie Earp, i Royal Brisbane Golf Club. Det var simpelthen Charlie Earp, der gav Steen Kaas ny inspira- tion til at genoptage trænergerningen.

I Roskilde fik han desuden chancen for at arrangere golfrejser igen, fordi direktøren for FDM’s rejsebureau, Bente Olesen, spillede i klubben. Hende samarbejdede Steen Kaas med i fem år, indtil FDM fik en anden, ikke-golfspillende direktør. Al- lerede fire år forinden, i 1992, havde Steen Kaas dog stiftet sit eget bureau, Europa Golf Rejser og kvittet sit træ- nerjob for helt at hellige sig golfrejser med indlagt golfundervisning.

 

Populære holdkurser

I den første sommersæson - i 1993 - uden FDM som samarbejdspartner blev Europa Golf Rejsers kurser på Schloss Lüdersburg ved Hamburg rene tilløbsstykker, fordi det faldt i deltagernes smag, at Steen Kaas, som noget nyt, underviste i to timer om dagen i tre dage på firemandshold fremfor at give individuelle lektioner. Hans systematiske og pædagogiske undervisning på Spil Bedre Golf-kur- serne i svingteknik og spilteknik blev så populær, at eleverne kom tilbage gang på gang, ja, nogle kom flere end 10 gange. Det gjalt især kurserne på tyske baner om sommeren og portugisiske baner om vinteren.

 

Hele tiden sørgede Steen Kaas for at dygtiggøre sig og høstede f.eks. nye erfaringer hos amerikanske trænerguruer som Dave Pelz, Craig Farnsworth og Jim McLean, indtil ti- derne blev så økonomisk ugunstige i 2006 og konkurrencen så hård, at han valgte at lukke Europa Golf Rejser på Lyngbyvej med flere ansatte. I stedet etablerede han énmandsforetagen- det SK Travel Golf, som han frem til sin død drev fra sin private bopæl.

 

Efter Steen Kaas’ eget ønske driver hans to sønner, Nils og Alan, SK Travel videre. De har begge arbejdet i hotelbranchen og har spillet golf, siden de som drenge blev animeret til det af deres entusiastiske far - som også vil blive savnet af mange golfspillere uden for familien, dem, han med stor tålmodighed gjorde golflivet lettere for. 

 

 

Til toppenTil toppen

ALLE NYHEDER »