TPI, Idrættens Hus 2012


Fascinerende møde med Titleist Performance Institute

PGA of Denmark havde besøg af to virkelige kapaciteter indenfor golftræning i dagene 21. og 22. maj, hvor Lance Gill fra Titleist Performance Institute og Claude Harmon III, søn af Tiger Woods' tidligere træner, Butch Harmon, og selv én af USA's højest profilerede trænere.

 

 

 

De besøgte Idrættens Hus i Brøndby for at lede et todages uddannelsesseminar i TPI, og tiltrak ikke alene medlemmer af PGA of Denmark, men også gæster fra Finland, Belgien og Italien.

 

Deltagerne i kurset blev klædt på til at kunne gennemføre den obligatoriske onlinetest, der giver dem en officiel certificering indenfor TPI på Level 1.

 

Der var fart på allerede fra første minut, og man må virkelig rose Lance Gill og Claude Harmon for deres meget inspirerende og lærerige performance. Der er meget stof, at gennemgå, men det lykkedes, at komme det hele igennem, og det var en flot meget tilfredse og en anelse udmattede kursister, der sagde 'tak for denne gang – og på gensyn', da kurset sluttede tirsdag kl. 17, efter et intenst 16 timers forløb.

 

 

 

"De er fantastisk gode og dygtige til at forklare og vise tingene, men det går stærkt. Man skal altså hænge på," sagde Brian Akstrup, som tidligere har stiftet bekendtskab med TPI på Trænerskolen, og derfor først og fremmest kunne benytte kurset til et brush-up, måske med henblik på at tage Level 2 på et senere tidspunkt.

 

     

TPI er nok verdens mest gennemførte golftræningsprogram, der tager udgangspunkt i den fysiske træning. Ud fra en række fysiske tests, kortlægger den TPI certificerede golftræner eller fitnessinstruktør eleven, og tilrettelægger dels et fysisk træningsprogram med øvelser, der styrker elevens svage områder, dels et golfteknisk træningsprogram, der tager højde for fysiske styrker og svagheder.

 

For elitespillere handler TPI i høj grad om at optimere sin fysiske formåen i form af øget muskelsmidighed gennem nøje fastlagte træningsprogrammer, mens det kan hjælpe golftræneren til at finde indsatsområder hos den almindelige klubgolfer, der kan forøge glæden ved golfspillet og samtidig styrke fysikken.

   

 

     

 

Endelig har TPI et klart sigte imod at forebygge golfrelaterede skader, både hos den absolutte elite, der træner mange timer dagligt, og hos den almindelige klubgolfer, der kun træner forholdsvis lidt.

 

I den forbindelse var Claude Harmon meget ærlig:

"Når I optager video med jeres elever i klubberne, så lad være at sammenligne dem med Tiger Woods. Min far gjorde det i stor stil, da han havde Tiger, og han tjente styrtende på det, men Tiger havde en fysisk formåen, der var unik, og at forsøge, at få golfspillere med en svagere fysik, til at opnå de samme positioner i svinget og svinge som Tiger er forkert. Man risikerer at gøre ondt værre. Man risikerer at skade dem og ødelægge deres golf. Skal I sammenligne klubgolfere med Tour-stjerner, så vælg en spiller som Kenny Perry, eller andre, med en dårligere fysik. Men lad helst helt være!".

 

"Hvis jeg for 15 år siden havde vidst hvad jeg ved i dag om TPI og det fysiske aspekt ved golftræning, havde jeg undervist helt anderledes. Kunne jeg finde de mennesker, jeg underviste dengang, ville jeg give dem deres penge tilbage," sagde Claude Harmon.

 

På TPI kurset lærte eleverne at foretage en fysisk screening ud fra 11 fysiske tests. Alle test er forholdsvis enkle, og har alle direkte relevans til bevægelser i golfsvinget. Kun absolut fysiske pragteksemplarer er i stand til at bestå alle 11 tests, men hvis man ikke består TPI testene, betyder det ikke, at man ikke kan være golfspiller.

 

"Hvis der er nogle af de 11 tests, man ikke klarer, betyder det bestemt ikke, at man ikke kan spille golf mere. Det betyder blot, at man skal undervises anderledes og måske mere nænsomt indenfor specifikke områder," sagde Lance Gill, der opfordrede alle kursusdeltagerne til at tage TPI med ud til hver eneste lektion omgående.

 

 

 

"I er blevet rigtigt gode til at screene eleverne, så hold det ved lige. I kan gøre det på 10-12 minutter og det giver jer et vigtigt redskab til hvor I skal gøre en særlig indsats i forhold til den enkelte elev. De vil elske jer for det," sagde Lance Gill, der opfordrer alle golftrænere til at indgå faste samarbejder med medicinsk uddannede fysiologer eller fysioterapeuter. Og han bakkes op af Claude Harmon.

 

"Man kan ikke booke en lektion hos mig, før man har været omkring en fysiolog først. Jeg ved meget om det, men det er ikke den fysiske træning, der er min spidskompetance, det lader jeg Lance og hans folk om. Sørg for at lave et samarbejde med nogle dygtige fysiologer og lad det indgå i træningslektionerne," sagde han.

 

Man kan læse meget mere om TPI på www.mytpi.com.